Kaedah Pelaburan Emas Arrahnu

Jom sama-sama kita dengar pandangan dari Pakar Kewangan dan Perbankan Islam di Malaysia, Ustaz Dr Zaharuddin mengenai 2 kaedah Pelaburan Emas menggunakan Arrahnu yang sangat popular ketika ini di Malaysia, iaitu kaedah :

  1. Beli Emas, Gadai dan Beli Emas lagi, Gadai dan Beli Emas lagi sehingga beberapa kali.

  2. Beli Emas secara bayaran 35% dari wang milik pembeli dan baki sebanyak 65% lagi dibayar menggunakan tunai yang diperolehi denga cara menggadaikan Emas yang dibeli itu. Istilah popular yang digunakan di Malaysia adalah Pelaburan Emas Arrahnu, Skim 65%:35% (dahulu 70:30), Pelaburan Emas Islamik dan pelbagai istilah yang mengaitkannya dengan perkataan berunsur islamik bagi melariskan kaedah jualan seperti ini.

 

Dibawah ini ada beberapa perkara penting mengenai Arrahnu yang perlu anda tahu dan fahami sebelum menggunakan perkhidmatan ini. Semoga perkongsian ilmiah ini akan memberikan manfaat kepada kita semua dan memberi keberkatan kepada sumber rezeki yang diperolehi, InsyaAllah.

Kaedah Pelaburan Emas Arrahnu

2 thoughts on “Kaedah Pelaburan Emas Arrahnu

  1. saya terperangkap di dalam teknik ArRahnu ini, cuba sedaya upaya untukexit dengan mengurangkan keruian yang ditanggung. bilakah masa terbaik

    Like this

Comments are closed.